Dia Mundial contra el Càncer- 4 de febrer 2013

El càncer és una de les principals causes de mort en tot el món; el 2008 va ser causa de 7,6 milions de defuncions (aproximadament un 13% del total).

Cada 4 de febrer, l’ OMS dona suport a la Unió Internacional contra el Càncer i promou mitjans per tal d’alleugerir la càrrega mundial de la malaltia. La prevenció del càncer i l’augment de la qualitat de vida dels malalts són temes recurrents.

L’OMS i el CIIC FOMENTEN EL CRIBATGE I LA VACUNACIÓ

L’ampliació de l’accés a vacunes costoefectives per prevenir les infeccions associades al càncer i la disponibilitat universal de programes costoefectius de cribatge del càncer poden contribuir a reduir la mortalitat per aquesta malaltia.

VACUNACIÓ COSTOEFECTIVA PER PREVENIR INFECCIONS

Hi ha vacunes contra el càncer cervicouterí causat per alguns papilomavirus humans (PVH) i el càncer hepàtic causat pel virus de l’hepatitis B.

Càncer cervicouterí

El càncer cervicouterí és el segon càncer més freqüent en la dona, i cada any se’n diagnostiquen uns 500.000 casos nous en tot el món. La vacunació de les nenes contra els PVH abans de que comencin a tenir relacions sexuals (entre els 9 i els 13 anys) pot prevenir les infeccions per PVH dels tipus 16 i 18, que són responsables d’aproximadament un 70% de la totalitat dels càncers cervicouterins.

Càncer hepàtic

El 2008 varen morir 700.000 persones per càncer hepàtic. Les infeccions pels virus de les hepatitis B i C són responsables del 78% dels casos de càncer hepàtic. La vacuna contra l’hepatitis B està disponible des de 1982, i va ser la primera vacuna contra un dels principals càncers humans.

EL DIAGNÒTIC PRECOÇ REDUEIX LA MORTALITAT PER CÀNCER

La mortalitat per càncer també es pot reduir si els casos es detecten i tracten precoçment mitjançant programes de cribatge i diagnòstic precoç. Aquests programes són especialment importants en entorns amb pocs recursos en els quals la majoria dels pacients es diagnostiquen i tracten en estadis molt avançats. En els programes de cribatge es realitzen proves en poblacions sans per tal de detectar signes de càncer o lesions preneoplàssiques y remetre ràpidament a aquells pacients a serveis on es pugui establir el diagnòstic i iniciar el tractament

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s