La salut ginecològica i els càncers de l’aparell reproductiu femení

ImageDes d’abans de la pubertat fins després de la menopausa el cos de la dona canvia i es desenvolupa constantment. A cada etapa de maduració hi poden haver dubtes i preguntes sobre la seva salut, per això és molt important que qualsevol dona estableixi una associació freqüent i continuada amb el seu metge.

Els ginecòlegs són metges especialitzats en la salut femenina, especialment en el tractament de les seves malalties associades al sistema reproductiu i a la cura de les dones embarassades. De manera general, des dels professionals es recomana que totes aquelles dones que tenen una vida sexual activa o que experimenten algun problema ginecològic tinguin almenys un examen ginecològic anual, atès que la gran majoria de condicions que afecten la salut ginecològica, reproductiva i sexual poden detectar-se aviat, cosa que en molts casos comporta un pronòstic positiu i un tractament exitós.

Les dolències més comunes:

Lluny d’aquestes dolències hi ha els càncers associats a l’aparell reproductiu femení. No són els càncers més comuns però sí que és veritat que una revisió periòdica per part d’un professional facilita el diagnòstic en cas de malaltia i permet un millor tractament i cura.  

Càncer cervical: és el càncer que afecta la part inferior i estreta de l’úter (la matriu), ubicada entre la bufeta i el recte. Crea un canal que va a parar a la vagina i d’allà a l’exterior del cos.

Els malalts d’aquest càncer tenen els següents símptomes: sagnat anormal, sigui en els períodes menstruals regulars com després de mantenir relacions sexuals, exàmens pèlvics o rentats vaginals, a més a més de dolor durant el coit, augment de la secreció vaginal i sagnats més densos del que és habitual.

Càncer endometrial: l’endometri és el revestiment de l’úter i aquest és el càncer més comú que existeix en els òrgans reproductius femenins (arribant al 95% del total de càncers pròpiament femenins). Si la seva detecció es fa aviat la seva probabilitat de cura és molt alta.

Els símptomes clàssics d’aquesta malaltia són el sagnat o flux que no està relacionat amb la menstruació, sagnat postmenopàusic, dificultat o dolor en orinar, dolor durant el coit, dolor i/o existència d’una massa en l’àrea pèlvica i pèrdua de pes.

Càncer d’ovaris: aquest càncer genera tumors als ovaris, que es localitzen a la pelvis, un a cada costat de l’úter. Els ovaris produeixen els òvuls i les hormones femenines estrogen i progesteron, que controlen el desenvolupament de les característiques del cos de la dona i regulen el cicle menstrual i l’embaràs.

Entre els seus símptomes s’hi troba la incomoditat general a la part inferior de l’abdomen (inflor, pèrdua de gana, indigestió, nàusees), pèrdua de pes, diarrea o estrenyiment, necessitat freqüent d’anar a orinar, sagnat de la vagina i acumulació de fluid al voltant dels pulmons, cosa que pot provocar dificultats en la respiració.

Càncer d’úter: també anomenat matriu, és un òrgan buit localitzat a la part inferior de l’abdomen de la dona entre la bufeta i el recte. La problemàtica principal d’aquest tipus de càncer és que les cèl·lules malignes s’escampen amb el torrents sanguinis.

Els símptomes corrents són sagnat inusual de la vagina, dificultat o dolor en orinar, dolor en les relacions sexuals i dolor a l’àrea pèlvica.

Càncer vaginal: és un càncer molt poc freqüent on les cèl·lules dolents es troben als teixits fins de la vagina i generalment afecta dones d’edat molt avançada.

Els seus símptomes més habituals són el sagnat no vinculat als períodes menstruals, la dificultat o dolor en orinar, dolor a la part pèlvica, dolor durant el coit, estrenyiment i l’existència d’una massa que es pot palpar.

Càncer vulvar: afecta els genitals femenins externs en totes les seves parts (clítoris, llavis majors i menors, uretra, anus…) encara que majoritàriament afecta els dos tipus de llavis, però en general és una malaltia molt poc freqüent que no arriba ni a l’1% de tots els càncers que pateixen les dones, tenint una formació molt lenta que es pot curar fàcilment amb qualsevol diagnòstic fet a temps prudencial.

Els seus símptomes típics són experimentar canvis de color i de forma de la vulva (tendeix a emblanquinar-se i a ser aspra), picors severs i constants, dolors i sagnat no relacionat amb la menstruació.

Per tot això explicat, és molt important visitar amb una freqüència regular —que ja hem expressat que ha de ser com a mínim anual— un especialista perquè no hi ha millor cura que la que comença a temps per guanyar la malaltia. A partir d’aquí, és important que aquesta freqüència sigui més reduïda en dones d’edat avançada i dones adultes que hagin experimentat una vida reproductiva precoç o amb aspectes que s’allunyen de l’estàndar habitual del conjunt. Per tot això, Ausatel Clínics contribueix amb el millor material en l’escala qualitat-preu perquè a les consultes i clíniques els metges puguin garantir les millors condicions de seguretat, higiene i tractament a les seves pacients. La salut és el més important.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s